Friday, May 18, 2007

Pengasuh juga perlu hari khas kenang jasa

Jendela Hikmah: Pengasuh juga perlu hari khas kenang jasa
Oleh Rosnah Ahmad

KITA baru saja meraikan hari guru dan hari ibu yang disambut meriah di seluruh negara. Lain pula halnya dengan hari pengasuh, ia tidak begitu diketahui dan disambut.


Berbeza dengan hari guru yang disambut meriah pada peringkat sekolah, daerah, negeri dan kebangsaan, guru akan menerima pelbagai hadiah sebagai tanda penghargaan daripada anak didik mereka. Sebaliknya, anak asuhan masih terlalu kecil untuk mengerti dan menghargai pengasuh mereka.

Kesedaran ibu bapa mengenai perkara itu juga masih belum meluas. Jika adapun hari pengasuh, hanya disambut oleh persatuan pengasuh peringkat negeri dan daerah untuk meraikan semua pengasuh yang mengasuh anak di rumah, Taman Asuhan Kanak-kanak (Taska) dan di Pusat Jagaan Harian.

Contohnya, Persatuan Pengasuh Negeri Pahang (PPNP) mengadakan sambutan hari pengasuh pada setiap Jun. Bagaimanapun, tiada tarikh khas diperuntukkan untuk sambutan hari pengasuh peringkat kebangsaan.

Selain ibu bapa, di tangan pengasuh terletak satu amanah besar. Mereka antara sekolah pertama dalam hidup kanak-kanak. Contoh paling unggul ialah Rasulullah SAW dititipkan kepada ibu susuannya iaitu Halimah Sa’diah untuk disusukan dan diasuh. Nabi Musa juga mempunyai ramai pengasuh di istana Firaun. Menurut seorang mahaguru pendidikan Islam, Abdullah Nasih Ulwan, kecemerlangan anak adalah satu natijah amalan dan pengalaman yang dilalui dan tersemat dalam jiwa anak sejak lahir hingga usia enam tahun.

Begitulah besar kesan tarbiyah pada usia muda anak. Jadi, apakah peranan dan tanggungjawab pengasuh?

Tugas mereka bermula daripada perkara paling asas iaitu menjaga makanan, pakaian, kebajikan dan keselamatan anak sehinggalah kepada menerapkan nilai murni untuk pembentukan peribadi Muslim. Pengasuh juga murabbi yang mengasuh dan mendidik ilmu akademik dan ilmu akhirat kepada anak.

Antara peranan utama mereka adalah sebagai qudwah hasanah. Segala pertuturan, tingkah laku dan amalan mereka menjadi contoh dan ikutan anak.

Rasullullah SAW bersabda yang bermaksud, bahawa bala daripada Allah tertahan di antara langit dan bumi apabila masjid masih dimakmurkan, anak masih dididik dengan Islam dan al-Quran masih dibaca.

Kerana amanah ini, Allah juga menjanjikan banyak ganjaran kepada pendidik melalui firman-Nya yang bermaksud: “Allah meninggikan darjat orang beriman di antara kamu dan orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat.” (Surah al-Mujaadalah, ayat 11)

# Penulis adalah pengusaha Taska/Tadika di Kuantan, Pahang, dan boleh dihubungi di wanitajim0@yahoo.com

No comments: