Saturday, December 29, 2007

Perancangan teliti jaminan kehidupan masa depan

Oleh Siti Aishah Mahamad
wanitajim0@yahoo.com

PENGHUJUNG 2007 sudah hampir dan pelbagai peristiwa suka duka berlaku di luar perancangan kita. Semua peristiwa yang berlaku adalah kehendak Allah. Di sebalik tirai kejadian baik atau buruk, ada pengajaran bagi orang mahu mengambil iktibar.

Insan bersabar adalah insan yang terpilih dan menang dalam menghadapi ujian kehidupan. Firman Allah yang bermaksud: "Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi dan pada pertukaran malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang yang berfikir." (Surah Ali-Imran, ayat 190)

Bukan bencana yang kita minta, tetapi jika ada maklumat atau petanda ramalan yang disampaikan, hendaklah diberi perhatian serta mengambil langkah keselamatan untuk menghadapinya.

Begitu juga dalam menyambut kedatangan tahun baru 2008, seharusnya disambut dengan melakukan melakukan perancangan dan persiapan.

Perancangan hari ini adalah persiapan untuk hari esok. Kita perlu menoleh ke belakang sejenak untuk membuat renungan mengenai pencapaian diri dan ahli keluarga sepanjang 2007. Senaraikan beberapa kekuatan dan kelemahan pencapaian diri, keluarga atau setiap ahli keluarga.

Masih ada perkara dan ruang untuk ditingkatkan serta diperbaiki. Contohnya, anak kita lemah dalam mata pelajaran bahasa Inggeris, maka tumpuan diberi kepada subjek berkenaan. Jika bilangan anak bersekolah bertambah, perlu dibuat perancangan kewangan untuk pendidikan mereka.

Perlu mengambil langkah berjimat cermat atau berbelanja secara berhemah. Membeli mengikut keperluan, bukan ikut yang berkenan di hati supaya perbelanjaan persekolahan anak dapat disempurnakan.

Membuat perancangan kehidupan keluarga boleh mengambil contoh pengurusan organisasi. Keluarga adalah unit kecil dalam masyarakat dan kejayaan menguruskan keluarga membantu ke arah melahirkan masyarakat sejahtera.

Justeru, elok benar jika perancangan untuk keluarga mengikut cara Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dan pengurusnya merancang perjalanan organisasi yang mencakupi wawasan, matlamat serta objektif jangka pendek atau panjang untuk keluarga.

Setiap keluarga perlu menetapkan perkara yang ingin dicapai sepanjang 2008 dan merencana program untuk mencapai hasrat berkenaan.

Jika keluarga berhasrat menjadi keluarga cemerlang, maka setiap ahlinya perlu meningkatkan ilmu, iman dan amal; memupuk nilai dan akhlak mulia; memupuk kasih sayang dikalangan ahli keluarga dan jiran; mengurus sumber kewangan dengan cekap dan berhemah serta membina suasana rumah yang bersih, ceria dan bahagia.

Bagi melicinkan pelaksanaan perancangan, ibu bapa perlu memantau dari semasa ke semasa. Ini boleh dilakukan melalui sesi perbualan, perbincangan, ketika perjumpaan keluarga seminggu sekali, ketika makan bersama atau selepas solat berjemaah.

Budaya begini biasanya diamal oleh organisasi atau di tempat kerja, maka alangkah baiknya jika dapat diamalkan dalam institusi keluarga. Keluarga hari ini terdiri daripada ibu bapa dan anak berilmu pengetahuan, profesional serta bekerjaya.

Keluarga yang kompleks ini menghadapi pelbagai cabaran. Justeru, kemahiran membuat keputusan yang bijak dan penyelesaian masalah sangat penting. Merancang adalah satu perkara sangat perlu diberi perhatian.

Institusi keluarga Muslim pastinya memiliki matlamat hidup untuk mencari keredaan Allah dalam setiap perkara dilakukan. Aktiviti kehidupan di dunia adalah sebagai bekalan untuk kehidupan lebih sejahtera di hari akhirat.

Bermula dengan niat mencari reda Allah akan menjana tindakan dan amal bertepatan syariat Islam. Kita menjaga batas halal dan haram, kita sedar mengenai dosa dan pahala serta bagaimana memelihara iman dalam kehidupan seharian.

Pendidikan adalah agenda utama orang Islam dan suruhan Allah melalui firman yang bermaksud: "Bacalah dengan nama Tuhan yang menciptakan." (Surah al-Alaq, ayat 1)

Untuk memastikan setiap diri sentiasa aktif menuntut ilmu, umat Islam digalakkan membaca untuk meningkatkan ilmu. Ibu bapa perlu menyedari tanggungjawab memberi ilmu pengetahuan dan mendidik adab serta akhlak kepada anak.

Di samping menyedia keperluan asas seperti memberi makan minum, pakaian, tempat tinggal yang selamat, ibu bapa bertanggungjawab menghantar anak ke sekolah bagi menimba pengetahuan.

Pada 2008, pelajar akan dibekalkan pinjaman buku teks. Pihak ibu bapa bersama guru perlu memikirkan bagaimana buku ini dapat diguna dan dimanfaat sebaik mungkin.

Semoga perancangan dan persiapan menyambut tahun baru akan mencapai hajat atau matlamat diidamkan.

Siti Aishah Mahamad ialah Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Isap Kuantan, Pahang, yang boleh dihubungi di e-mel wanktajim0@yahoo.com

No comments: