Saturday, March 10, 2007

Utama kebendaan punca pemimpin keluarga rakus

Utama kebendaan punca pemimpin keluarga rakus
Oleh Siti Marhamah Abdul Wahid

SAYA baru saja mendapat berita daripada seorang kawan, yang dia baru diceraikan suaminya.


Saya kenal rapat dengan keluarganya. Mereka sebelum ini adalah keluarga sempurna. Suaminya seorang beragama.

Apa yang paling mengejutkan saya ialah suaminya mengahwini isteri orang.

Menurut sahabat saya, suaminya bukan seperti seorang yang pernah kami kenali dulu. Dia berubah dan jauh terpesong.

Bagaimanakah kita hendak membawanya ke jalan betul seperti sebelum ini?

Sering kali apabila media mendedahkan insiden menyayat hati yang berlaku dalam institusi keluarga seperti ini, kita rasa terkejut, sedih dan tergamam seketika. Lebih menyedihkan lagi apabila ia turut melanda institusi keluarga Muslim.

Ada persamaan di dalam menangani konflik rumah tangga yang berlaku, iaitu tindakan tidak wajar atau tidak berperi kemanusiaan seperti membunuh, bunuh diri, penderaan fizikal, mental dan sebagainya sebagai jalan penyelesaian atau jalan melepaskan tekanan berlaku.

Ibu bapa yang diharapkan menjadi pelindung kepada anak sudah tidak lagi dapat dipercayai.

Apatah lagi dalam sesetengah kes yang dinyatakan, membabitkan anak bawah umur yang biasanya tidak dapat memahami apa dialami ibu bapanya bahkan mungkin tidak ada rasa curiga pun dengan ibu dan bapanya.

Mereka menjadi mangsa kezaliman ibu bapa yang hilang rasa kemanusiaan dan tanggungjawab.

Keadaan ini antara puncanya disebabkan dominan pemikiran kebendaan yang melanda masyarakat hari ini.

Pemikiran kebendaan boleh menyebabkan manusia hilang rasa tanggungjawab kemanusiaan dan kasih sayang kepada zuriat yang dilahirkannya.

Pemikiran kebendaan bersifat antiilmu, berpaksikan hawa nafsu dan prasangka, sering didorong oleh desakan luaran jangka pendek di dalam budaya dan sosioekonomi keluarga itu.

Pemikiran sebegini boleh saja menjadi punca kepada lahirnya pemimpin keluarga yang rakus jiwanya, hanya berusaha memenuhi keperluan naluri manusia hinggakan hilang komitmen kepemimpinan keluarga sebenar.

Kewajaran tindakan yang diambil hanya dinilai mengikut pertimbangan akal fikiran zahir saja tanpa mengira sama ada ia menjanjikan apa-apa keuntungan kebendaan atau tidak.

Mengikut pandangan Islam, puncanya juga disebabkan kebanyakan manusia mengetepikan agama demi tarikan bentuk harta benda yang mereka miliki atau berusaha untuk memilikinya dan mereka hanya menumpukan kepada dunia ini dan mengabaikan hari akhirat.

Mereka tertipu dengan ‘kecantikan dan keindahan’ wajah kehidupan dunia ini, sehingga gagal untuk melaksanakan amanah. Mereka menggunakan seluruh hidup untuk maju di dunia ini saja.

Salah fahaman ini dijelaskan di dalam ayat al-Quran, yang bermaksud: “Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda yang diingini nafsu, iaitu perempuan dan anak-pinak; harta benda bertimbun-timbun, daripada emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang ternak serta kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga). (Surah Ali Imran:14).

Firman Allah bermaksud: “Mereka hanya mengetahui perkara yang zahir nyata dari kehidupan dunia saja dan mereka tidak pernah ingat dan mengambil tahu mengenai akhirat.” (Surah Ar-Ruum:7).

Keluarga Muslim itu seolah-olah hilang pedoman atau contoh yang boleh dijadikan teladan. Sedangkan al-Quran dan As-Sunnah sewajarnya menjadi panduan dan pegangan mereka.

# Pembinaan keluarga seperti Rasul

Antara sunnah pembinaan keluarga Muslim yang digariskan oleh Rasul ialah berasaskan agama. Ia dijelaskan daripada awal pemilihan calon suami atau isteri lagi.

Rasulullah bersabda maksudnya: “Nikahi wanita itu kerana hartanya, kecantikannya dan agamanya, pilihlah berdasarkan agama kerana ia dapat memelihara diri kamu.” Riwayat dari Bukhari dan Muslim.

Rasulullah menekankan pentingnya pemilihan calon suami atau isteri berasaskan agama kerana dengannya menjamin keutuhan keluarga.

Agama memandu Muslim ke arah manakah tujuan pembinaan keluarga itu. Agama juga menjadi pendinding yang mengawal keluarga dari perkara yang menyimpang atau gelincir daripada jalan yang lurus.

Bahkan Rasulullah mencela mereka yang membuat pilihan tidak berdasarkan agama seperti maksud sabda Rasulullah:

“Sesiapa yang mengahwini isteri kerana kedudukannya, tiadalah yang Allah tambah kecuali kehinaan, sesiapa yang menikahi isteri kerana hartanya, tiada yang ditambah oleh Allah kecuali kefakiran, tetapi sesiapa yang berkahwin kerana ingin menundukkan pandangannya, menjaga kehormatannya, atau menghubungkan silaturahim, Allah akan memberkati keduanya.”

# Pembinaan keluarga bahagia

Seterusnya pembinaan keluarga bahagia bagi keluarga Muslim boleh diukur berdasarkan sebanyak manakah keluarga itu dapat mengamalkan sunnah atau contoh amalan yang dilakukan di dalam kehidupan berumahtangga seperti dilakukan oleh Rasulullah.

Penulis ialah Ahli Jawatankuasa Pusat Wanita JIM dan boleh dihubungi di alamat wanitajim0@yahoo.com

No comments: