Friday, September 02, 2005

Istilah pengganas ciptaan Barat untuk hina umat Muhammad

Oleh Endok Sempo Mohd Tahir

AKHIR-AKHIR ini kita sering dikejutkan dengan peristiwa pengeboman berani mati di beberapa negara, terutama di tempat awam seperti stesen bas dan kereta api.

Pengeboman terbaru paling mendapat perhatian berlaku pada 7 Julai lalu di kota raya London. Kesannya adalah terhadap masyarakat Islam lain yang dipandang serong, penuh curiga, dicaci, dicela, dipukul serta ditindas seperti berlaku di Perancis, Amerika Syarikat dan Britain.

Kita sentiasa mencari cari jawapan terhadap pelbagai persoalan yang berkaitan dengan keganasan dan pengebom berani mati. Persoalan ini terjawab sedikit sebanyak apabila menghadiri satu persidangan baru-baru ini. Pada Isnin lalu, saya menghadiri persidangan Meja Bulat di Ampang, Selangor yang membincangkan ‘Aksi Pengeboman Kota London, 7 Julai 2005: Impak kepada Umat Islam.’ Persidangan anjuran MAPWIM-Yadim (Majlis Perundingan Wanita Islam Malaysia) dihadiri perwakilan dari lebih 15 pertubuhan bukan kerajaan wanita Islam.

Ahli panelnya ialah tiga tokoh akademik iaitu Pengarah Pusat Dialog Peradaban Universiti Malaya (UM), Prof Dr Azizan Baharudin; Ketua Jabatan Sejarah UM, Prof Madya Dr Radzuan Othman dan Fardah Abd Jalil dari Universiti Kebangsaan Malaysia.

Persidangan itu merumuskan bahawa peristiwa pengeboman kota London dan beberapa siri pengeboman terdahulu (kalau pun yang mengebomnya orang Islam) adalah tindakan individu Islam dan keputusan sendiri. Ia bukan kerja kumpulan yang terancang seperti al-Qaeda (Osama bin Laden) atau pengebom berani mati ala Hamas.

Tindakan individu ini adalah manifestasi daripada perasaan marah, kecewa dan putus asa dengan sikap Barat yang berlaku zalim terhadap umat Islam di Palestin, Iraq dan Afghanistan.

Sikap talam dua muka Amerika membiarkan Israel menekan, menganiaya, membunuh dan menjajah rakyat Palestin menjadi barah dendam di dada umat Islam yang tidak akan sembuh kecuali masalah Palestin dapat diselesaikan secara adil.

Tindakan pengebom berani mati ini juga dilihat sebagai cubaan untuk menakutkan dan menentang tindakan Barat yang keterlaluan itu. Namun, ahli politik di Barat tidak pernah hendak mengetahui punca permasalahan pengebom berani mati.

Mereka tidak mahu tahu - mengapa? Mereka hanya mahukan - apakah tindakan hendak dikenakan?

Hakikat kehidupan kita kini didedahkan dengan sikap media Barat yang sentiasa memberikan persepsi negatif terhadap Islam. Mereka melabelkan Islam dengan mengaitkannya dengan keganasan. Apabila seorang Islam melakukan satu jenayah pengeboman, maka ia dinamakan ‘Islamic terrorism’, tetapi apabila John, Roger atau Siva, melakukan jenayah yang sama, mengapa mereka tidak pula di panggil pula ‘Jewish, Catholic, Christian atau Hindu terrorism’?

Sebenarnya tidak ada keganasan dalam Islam. Islam adalah ‘keamanan’ dan pada masa sama mengagungkan ’jihad’ yang mempunyai banyak cabang termasuk ‘jihad qital - peperangan’. Jihad qital hanya diwajibkan apabila negara dijajah dan dalam keadaan terpaksa apabila negara diserang oleh orang asing. Hal ini berlaku di bumi Palestin. Jelas ’Islamic terrorism’ adalah ciptaan ideologi Barat untuk menghina umat Islam. Kita jangan terperangkap dengan istilah yang berat sebelah ini.

Dr Radzuan yang juga pakar kajian Islam dan politik Timur Tengah mengatakan bahawa profil orang yang disyaki mengebom kota London tidak menepati profil atau ciri pejuang berani mati Hamas di Palestin seperti yang dikumpul oleh pihak perisik Barat. Pejuang berani mati mempunyai profil tersendiri. Antaranya:

# Pengebom itu mesti seorang yang masih bujang (lelaki atau wanita).
# Berumur bawah 40 tahun. Contohnya, 20 hingga 30 tahun.
# Mempunyai sebab untuk membalas dendam kerana menebus maruah keluarga (honour killing) apabila adik beradiknya atau ibu bapanya dibunuh oleh pihak Israel.
# Meninggalkan wasiat sebelum melakukan aksi berani mati.
# Membaca al-Quran sepanjang malam dari selepas Isyak hingga ke waktu Subuh.

Kelima-lima ciri ini tidak ada pada orang yang disyaki oleh polis London itu.

Mengenai status pengebom berani mati kita perlu meletakkan isu ini pada perspektif yang betul. Kita perlu bezakan antara istilah pejuang berani mati (Palestin) dengan pengebom berani mati (tempat lain).

Semua umat Islam perlu sepakat mengutuk perbuatan mengebom tempat awam seperti berlaku di kota London. Kita perlu mengutuk perbuatan seumpama tidak kira sama ada dilakukan oleh orang Islam atau bukan Islam.

Apabila membincangkan isu pejuang dan pengebom berani mati, kita perlu fahami dan mengambil kira kepada tiga perkara:

# Pengeboman berani mati oleh orang Islam di tempat awam yang tidak ada sebarang kaitan dengan peperangan.
# Perbuatan yang sama dalam suasana peperangan.
# Mengapa hanya difokus kepada orang Islam?

Berhubung dengan pengeboman berani mati oleh orang Islam di tempat awam yang tidak ada sebarang kaitan dengan peperangan, jelas sekali hukumnya adalah haram dan dikutuk. Berhubung dengan pengeboman di London dan Sharm el-Sheikh, Pertubuhan Ulama Islam Antarabangsa, yang dipengerusikan oleh Dr Yusuf Qardawi baru-baru ini, mengeluarkan kenyataan mengutuk perbuatan itu.

Berhubung dengan suasana perang, contohnya di Palestin, hukumnya adalah berbeza. Malah, ulama Islam menganggap pengeboman yang dilakukan oleh pejuang berani mati dalam suasana perang bertujuan

memusnahkan musuh adalah jihad yang diizinkan Islam.

Kematian yang berlaku boleh dianggap syahid. Bacalah fatwa yang dikeluarkan oleh Allahyarham Sheikh Fuad Mukhaymar, Pengerusi Institusi Institusi Ahli Sunah Mesir sebelum ini.

Mengapa Barat tidak mengutuk kezaliman pengganas Israel? Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu sudah mengeluarkan lebih 70 resolusi mengutuk kekejaman Israel. Mengapa Amerika membiarkan keganasan berleluasa, malah memberikan tambahan dana, persenjataan dan latihan kepada Israel? Mengapa media Barat tidak lantang mengutuk keganasan yang dilakukan di Afghanistan, Iraq dan seumpama?

Mengapa keluhan hanya berlaku apabila keganasan dilakukan oleh orang Islam? Ketidakadilan ini juga menggerunkan dan sepatutnya dikutuk.


# PENULIS boleh dihubungi di emel, wanitajim0@yahoo.com

No comments: