Friday, March 10, 2006

10 cara kawal belanja ketika memandu

Jendela Hikmah: 10 cara kawal belanja ketika memandu

PROF MADYA UMI KALTHUM NGAH

HARGA minyak naik lagi. Adakah kita hanya mahu ambil sikap berdiam diri atau melakukan tindakan proaktif dalam menangani kesan kenaikan minyak yang pastinya merubah gaya hidup?

Merungut atau memikirkan mengenainya sehingga hendak pecah kepala bukan jawapan, apatah lagi mengambil keputusan menjual kereta besar dan membeli kereta kecil sebagai ganti.

Kenaikan harga minyak membabitkan semua orang dan kita tidak menghadapinya seorang diri. Oleh itu, tidak salah jika kita bersama memikirkan cara terbaik berhadapan dengan harga minyak yang naik 30 sen itu.

Langkah berikut mungkin mampu menolong meringankan beban perbelanjaan lebih yang mungkin terpaksa kita tanggung:

# Ubah Cara dan Gaya Memandu.

Pelajari ilmu mengenai cara dan gaya memandu kenderaan yang boleh mengurangkan penggunaan bahan bakar. Contohnya, jika tekan minyak kuat-kuat, pasti tangki minyak kereta anda akan cepat terasa lapar.

Kajian menunjukkan gaya memandu mampu mengurangkan kadar pembakaran petrol 20 peratus. Cara memandu seperti di litar perlumbaan Formula 1 juga tidak membantu langsung.

Jadilah pemandu berhemah dan lemah lembut. Pastikan kelajuan kereta anda yang agak mendatar terkawal (bukannya pecut dan brek secara tiba-tiba). Jika di lebuh raya, maka penggunaan cruise control adalah lebih baik.

# Rancanglah perjalanan anda.

Pemanduan terancang yang persiapannya dibuat awal-awal lagi sebelum sesuatu perjalanan didapati lebih menjimatkan. Contohnya, memandu pada lewat petang, semasa kesesakan lalu lintas sudah berkurangan akan menjadikan situasi anda lebih terkawal.

Anda berhadapan dengan bilangan kereta yang kurang daripada waktu sesak, jiwa lebih tenang, kereta juga akan meluncur dengan lebih licin dan selesa. Yang lebih penting, kocek anda juga akan lebih kembung sedikit daripada biasa.

# Elakkan beban muatan kereta anda.

Satu perkara yang kita biasa lakukan ialah meletakkan segala barang yang kadangkala tidak diperlukan ke dalam kereta. Seharusnya kita beri perhatian kepada perkara ini.

Amalan membebani kereta dengan barang berat bukanlah tindakan yang bijak. Bayangkan jika kereta kita itu adalah binatang tunggangan, ataupun manusia yang dibebani dengan muatan berat, semestinya binatang itu akan memprotes.

# Servis kereta anda selalu.

Ini bukan hanya dapat memastikan keadaan anda dan keluarga selamat tetapi juga mengurangkan kos penyelenggaraan jangka panjang dan hayat kereta.

Walaupun kebanyakan kenderaan terkini direkabentuk untuk kos penyelenggaraan rendah, tetapi kadangkala sistem elektronik yang dilengkapkan perlu diperiksa selalu.

Sistem alat pengesan yang gagal berfungsi mungkin menyebabkan kadar penggunaan petrol lebih tinggi. Kebanyakan sistem pembakaran elektronik direkabentuk beroperasi secara mod ‘kecemasan’ apabila perkara tidak kena berlaku. Dan mod ini tidak elok untuk ekonomi petrol.

Pergantungan jangka panjang pada mod ini akan menyebabkan kerosakan pada komponen halus yang mahal untuk dicari ganti. Jadi, rajin-rajinlah menghantar kereta anda ke pusat servis.

# Lihat keadaan tayar kereta.

Tayar yang baik menghasilkan penjimatan dalam penggunaan bahan bakar. Jangan sekali-sekali membiarkan tayar kereta dalam keadaan ‘kurang angin’.

Ini akan meningkatkan daya tolakan berpusing yang memakan minyak banyak manakala amalan ‘terlebih angin’ pula akan mengakibatkan daya tolakan berpusing menjadi kurang.

Oleh itu, tayar akan cepat botak dan anda perlu belanja lebih untuk selalu menukar tayar.

# Pilih jalan lebih jauh.

Walaupun jalan jauh tetapi anda lebih tenang kerana kurang berhadapan dengan lampu isyarat dan kereta tidak menerima ‘tekanan’ selalu.

Cuma anda perlu bijak menimbangkan di antara sama ada lebih banyak belanja pula perlu dikeluarkan untuk membayar tol dan petrol.

# “Be Cool, Car Pool”.

Slogan ini perlu diperkenalkan kembali dan jadikan sebagai amalan hidup harian anda dan rakan-rakan. Mungkin tidak hari ini, tetapi bagaimana mulakan esok.

# Guna gear ikut cara yang betul.

Gear salah untuk kelajuan yang salah boleh menyebabkan peningkatan kegunaan minyak. Jika anda menunggu di lampu isyarat, gunalah mod gear ‘bebas’. Tidak perlu tekan ‘clutch’ jika kereta jenis manual.

Kereta anda akan berterima kasih kepada anda kerana pelapik ‘clutch’ juga akan kurang rosak. Jika kereta jenis ‘automatik’ maka gunalah gear ‘N’.

# Elakkan mengisi minyak kereta secara berlebihan.

Bahan bakar yang diisi secara berlebihan akan hanya meresap ke udara dan tidak ketinggalan akan melimpah keluar. Ini membazir namanya.

# Tukar kepada kereta berliter kecil.

Memang gah rasanya jika memandu kereta besar di jalan raya. Anda juga berasa lebih berkeyakinan. Tetapi itukah yang anda mahu, bermegah sedangkan anda boleh lakukan sesuatu untuk menjimatkan perbelanjaan.

Ini adalah di antara saranan mengenai langkah bijak yang anda mampu buat untuk menangani kos kenaikan harga minyak.

Anda boleh cuba mencari idea atau pandangan dari sumber lain untuk menimba dan mengembangkan ilmu mengenai beberapa cara dan etika sebelum memandu. Jadilah pemandu dan pemilik kereta yang bijak. Bijak memandu, cermat berbelanja.

Penulis adalah pensyarah di Fakulti Kejuruteraan Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang dan boleh dihubungi di emel wanitajim@jim.org.my

FAKTA
Langkah atasi beban belanja

# Ubah Cara, Gaya Memandu
# Rancanglah perjalanan anda
# Elakkan beban muatan kereta anda
# Servis kereta anda selalu
# Lihat keadaan tayar kereta
# Pilih jalan lebih jauh
# Be Cool, Car Pool
# Guna gear ikut cara yang betul
# Tukar kereta berliter kecil

No comments: