Friday, April 07, 2006

Islam tingkat martabat, hak perempuan bersuara

Jendela Hikmah: Islam tingkat martabat, hak perempuan bersuara

PAGI 8 Mac 2006, bilik persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dipenuhi oleh perwakilan wanita pelbagai bangsa seluruh dunia.

Sehari sebelumnya, Pengerusi Jawatankuasa Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) di PBB, Jackie Shapiro meminta semua wanita hadir dengan berpakaian hitam. Ini untuk menandakan saat berkabungnya wanita kerana sasaran mendapat kesamarataan gender (gender parity) 50-50 lelaki dan wanita di semua sektor menjelang 2005 masih belum tercapai. Lebih malang, apabila tidak ada seorang pun wanita tersenarai sebagai calon pengganti Kofi Annan sebagai Setiausaha Agung PBB yang akan bersara tahun ini.

Dengan tema Peranan Wanita Dalam Proses Membuat Keputusan, majlis sambutan Hari Wanita Antarabangsa dimulakan tepat jam 9 pagi dengan perutusan Annan. Beliau memulakan ucapannya dengan mengungkapkan kembali komitmen pemimpin dunia dalam Sidang Kemuncak Dunia 2005 yang menyatakan ‘kemajuan untuk wanita adalah kemajuan untuk semua.’

Kajian menunjukkan bahawa tiada polisi lebih berkesan untuk kemajuan di pelbagai bidang, selain dasar untuk memperkasakan wanita dan remaja puteri. Ini meliputi kemajuan untuk memperbaiki tahap kesihatan dan pemakanan, kadar kematian ibu dan bayi serta tahap pendidikan generasi akan datang, meningkatkan produktiviti ekonomi sehingga kepada pencegahan konflik dan penyelesaian konflik selepas ia berlaku.

Deklarasi Beijing yang dibuat lebih 10 tahun lalu, menyatakan ‘...pemerkasaan wanita dan pembabitan mereka secara sama rata di setiap bidang kehidupan termasuk terbabit sama dalam proses membuat keputusan adalah asas kepada pencapaian kesamarataan, kemajuan dan keselamatan’. Namun, ia masih jauh daripada sasaran untuk memastikan separuh daripada penduduk dunia menduduki tempat yang sepatutnya dalam menentukan hala tuju di peringkat antarabangsa.

Pada kadar sekarang di peringkat antarabangsa diunjurkan hanya pada 2025 akan mencapai 30 peratus wanita di Parlimen. Pada 2040, barulah tercapainya kesamarataan gender sebenar.

Malaysia bersama-sama negara Komanwel mensasarkan tidak kurang 30 peratus wanita di peringkat pembuat keputusan menjelang 2005. Wanita Malaysia menunjukkan beberapa peningkatan seperti 9.6 peratus wanita menganggotai Dewan Rakyat pada 2004 berbanding 5.3 peratus pada 1990. Di Dewan Negara (32.3 peratus pada 2005 berbanding 18.2 peratus pada 1990 dan 19 peratus penjawat jawatan utama sektor awam pada 2005 berbanding hanya sembilan peratus pada 1997.

Sektor korporat keadaannya lebih menyedihkan kerana hanya 10 peratus dari ahli lembaga pengarah di Bursa Saham Kuala Lumpur adalah wanita. Di Sweden, misalnya, berjaya mencapai sasaran 40 peratus, lembaga pengarah syarikat mesti wanita.

Angka itu masih jauh daripada sasaran. Perwakilan wanita yang rendah bermakna keperluan wanita tidak akan diambil kira sepenuhnya dalam penggubalan dasar di pelbagai sektor. Akhirnya, merencatkan perkembangan dan kemajuan wanita secara amnya.

Persoalannya apakah matlamat dan ukuran sebenar pemerkasaan wanita? Adakah kayu ukurannya hanya kesamarataan gender dari sudut bilangan atau hanya dilihat dari sudut kebolehan wanita untuk menguasai semua bidang yang dikuasai lelaki? Adakah kita perlu bersaing dan bertanding dengan lelaki untuk membuktikan bahawa kita telah diperkasakan?

Pengalaman menunjukkan ada kalanya walaupun wanita berjaya menduduki tempat pembuat keputusan seperti melalui pemberian kuota. Namun, jika mereka tidak disediakan untuk benar-benar berkelayakan dan berkemahiran, matlamat asal bagi meningkatkan martabat wanita tidak akan tercapai. Wanita akan terus dieksploitasi dan didiskriminasikan walaupun ketika ramai mereka mempunyai kedudukan.

Bagi wanita yang menjadikan Islam sebagai panduan dan cara hidup lengkap adalah jelas bahawa Allah menciptakan wanita dan lelaki dengan kedudukan yang sama di sisi Allah. Iaitu sebagai khalifah yang ditugaskan untuk menegakkan agama Allah dan mentadbir dunia ini dengannya.

Islam melihat peranan lelaki dan wanita sebagai saling lengkap melengkapi dalam pembinaan keluarga dan masyarakat. Perkara ini disebut dalam firman-Nya bermaksud: “Dan orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat baik, dan melarang daripada berbuat kejahatan; dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat kepada Allah dan rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah at-Taubah, ayat 71)

Dari sudut pemerkasaan pula, Islam tidak mengiktiraf pemerkasaan wanita ke atas lelaki atau lelaki ke atas wanita. Sebaliknya, kuasa itu hanya milik Allah. Manusia diberikan hak kekuasaan dan tanggungjawab berkaitan seperti ditetapkan Allah untuk menjalankan urusan mereka di dunia.

Setiap bayi lelaki dan perempuan lahir dengan sepenuh hak yang diberikan oleh Allah kepadanya. Maka, dalam konteks wanita hari ini yang dinafikan hak mereka oleh orang lelaki dan masyarakat harus berjuang untuk mendapatkannya kembali.

Dengan erti kata lain, perjuangan wanita Islam hari ini untuk mengembalikan hak dan martabat semula jadi mereka yang dianugerahkan oleh Allah kepada mereka ke tempat yang sebenar.

Kejelasan ini amat penting supaya kita tidak terikut-ikut dengan agenda golongan feminis yang keterlaluan pandangan mereka sehingga mewujudkan pertentangan di antara golongan lelaki dan wanita. Perjuangan yang berlandaskan logika akal dan emosi semata-mata, hanya akan memudaratkan wanita dalam masa jangka panjang.Oleh Dr Hafidzah Mustakim

lPenulis ialah doktor Perubatan dan Timbalan Ketua Wanita JIM Pusat yang mengikuti persidangan Suruhanjaya Status Wanita PBB ke-50 baru-baru ini sebagai wakil NGO dari Malaysia.Dari sudut individu wanita mestilah menyediakan diri untuk:

l Mempunyai kejelasan matlamat hidup dan fungsi serta peranan yang mesti dimainkan dalam pembangunan diri, keluarga dan masyarakat. Ini memerlukan penguasaan ilmu dan pembelajaran berterusan

l Sedia memikul tanggungjawab kepemimpinan untuk menjalankan amanah dalam apa juga bidang. Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Setiap kamu adalah penggembala dan semua kamu bertanggungjawab ke atas yang digembalakannya... Wanita adalah penggembala (pemimpin) dalam rumah tangga suaminya dan bertanggungjawab atas pengurusannya.” (Hadis riwayat Bukhari).

Dalam konteks pembabitan dalam masyarakat, sejarah Islam sarat dengan contoh wanita silam, termasuk Saidatina Khadijah, isteri Rasulullah SAW yang menyumbang hebat dalam pelbagai bidang.

Untuk ini kemahiran asas seperti mengurus diri, kemahiran berinteraksi, komunikasi, mengurus kewangan selain kemahiran khusus yang lain mesti dipelajari.

l Menjalankan tanggungjawab dan mengetahui hak mereka seperti yang ditunjukkan dengan jelas oleh Allah dan Rasulullah SAW.

Tiba masanya untuk wanita mempunyai jati diri dan identiti sendiri dan tidak membiarkan diri mereka dieksploitasi mahupun didiskriminasikan oleh sesiapa pun.Penting untuk wanita Islam menuntut supaya mereka dihargai di atas buah fikiran, kemahiran dan peranan mereka di dalam semua bidang. Mereka tidak seharusnya dilihat sebagai objek seks.

No comments: