Friday, May 05, 2006

Peranan ibu zaman moden mudah disalah faham

Peranan ibu zaman moden mudah disalah faham
Oleh Marehah Suhaimi

IBU kerap dilabelkan sebagai peleter, radio buruk atau rekod rosak oleh anak apabila melarang mereka melakukan perbuatan tidak berfaedah.


Melarang anak dianggap menyekat kebebasan, tidak memahami, tidak ‘sporting’, kolot dan sebagainya.

Sering bertanya apa anak buat atau ke mana mereka pergi disalahtafsirkan sebagai ‘menyibuk’. Nasihat disamakan dengan ‘mengongkong’ dan melarang dianggap ‘membenci’.

Ibu digambarkan sebagai control freaks, gila kuasa, terlalu mengawal, sering masuk campur urusan anak, menekan dan menindas.

Pada hal niat ibu itu cuma untuk memberitahu anak bahawa dia mengambil berat terhadap mereka dan risau jika ada perkara yang buruk menimpa mereka.

Bagaimanakah pula ibu popular yang disukai anak seperti yang digambarkan dalam program televisyen atau filem?

Membawa imej ibu sporting dan understanding, ibu sebegini dikatakan memahami jiwa anak dan memberi kebebasan kepada anak memilih jalan hidup sendiri.

Di manakah garisan halus yang memisahkan ‘mengambil berat’ dan ‘menyibuk’, ‘menasihat’ dan ‘mengongkong’, ‘mengawal’ dan ‘memantau’?

Inilah persoalan yang melanda ibu zaman serba mencabar ini? Realitinya ialah profesion ibu kini kerap kali disalah faham.

Apabila timbul permasalahan anak, sama ada kecil atau besar masalah kesihatan, pembelajaran dan sosial – ibu disalahkan.

Masyarakat sering menuding jari dan menuduhnya tidak pandai menjaga anak. Malah, pakar psikologi Barat tidak terkecuali daripada membuat tuduhan sama.

Sigmund Freud dan beberapa yang lain, dalam kes yang dikendalikan sering membuat rumusan bahawa masalah pesakit mereka disebabkan oleh ibu pesakit dan hubungan yang tidak baik di antara mereka sejak alam kanak-kanak lagi.

Dengan tuduhan dan propaganda negatif ini, di manakah harga diri seorang ibu sekarang? Walhal dalam Islam, ibu diberi penghormatan yang tidak ternilai.

Kasih dan sayangnya ibu terhadap anak sukar digambarkan kerana perasaan ini adalah kurniaan Allah kepada seorang wanita yang bergelar ibu.

Keperitan dan kesusahan yang dirasai oleh ibu ketika mengandung dan membesarkan anak juga tidak dapat dibayangkan sehingga seseorang itu sendiri menjadi ibu.

Cerita seorang sahabat Rasulullah SAW bernama Alqamah memberi iktibar yang sangat berguna.

Ketika dia dalam sakaratul maut, Rasulullah SAW hampir-hampir membakarnya kerana dia gagal mengucap kalimah syahadah.

Selepas diselidik ternyata Alqamah yang terkenal banyak sembahyang malam dan berpuasa itu telah gagal menunaikan haknya terhadap ibunya yang telah tua. Mujurlah dia kemudian mendapat kemaafan daripada ibunya.

Walaupun marah, ibunya amat menyayangi anaknya.

Hubungan ibu dengan anak adalah unik kerana setiap anak mempunyai keperluan dan keperibadian berbeza. Apatah lagi wanita sendiri juga mengalami proses perubahan dalam jangka hayatnya menjadi ibu.

Faktor usia, pengalaman, kesihatan, hubungan dengan suaminya, keadaan sekeliling, kedudukan kewangan dan sebagainya akan mempengaruhi kualiti keibuannya.

Dalam sebuah keluarga pun, anak menilai ibu mereka dengan kriteria yang berbeza kerana ibu mungkin akan lebih tegas dengan anak sulung dan lembut dengan yang bongsu atau keras dengan anak lelaki dan lembut dengan perempuan.

Semua ini meninggalkan kesan di fikiran dan jiwa anak. Jika tidak ditangani dengan baik, kesan yang negatif mungkin menimbulkan prasangka dan salah sangka pada masa depan.

Kesimpulan, sukar untuk menjadi seorang ibu yang sempurna.

Kesilapan dalam menangani kerenah anak tidak dapat dielakkan.

Cuma anak perlu faham bahawa sebenarnya ibu amat mengasihinya walau pun kadang kala cara ibu menunjukkan kasih sayang tidak menepati kehendak anak.

Akhir sekali kepada ibu, semoga kasih sayang yang diberi membawa anak ke syurga.

Kepada anak, kasihlah ibu kerana kasih sayang terhadap ibu itu dan sebaliknya akan membawa anda ke syurga.

l Penulis sedang menyiapkan tesis Phd di sebuah pengajian tinggi awam, boleh dihubungi di pada wanitajim@jim.org.my

No comments: