Friday, August 04, 2006

Kod etika moral serlah potensi diri

Jendela Hikmah: Kod etika moral serlah potensi diri
Oleh Prof Madya Umi Kalthum Ngah

SESEORANG itu boleh menyembunyikan sesuatu perkara dari mata manusia lain atau menipu seorang insan lain. Tetapi, dia tidak mungkin dapat menipu Allah yang sentiasa Maha Melihat.


Islam mengajar manusia bahawa objektif hidupnya supaya setiap tindakan itu disukai Allah. Untuk itu, ajaran Islam dengan jelas dan nyata menggariskan kod dan etika kehidupan yang cukup sempurna iaitu sistem akhlak yang lurus dan praktikal.

Melalui al-Quran dan hadis, sebagai sumber asli, standard moral menjadi telus, tetap dan tidak berubah.

Bagaimanapun, ini bukanlah bererti garis panduan ini adalah tidak anjal sama sekali, bahkan ada ruang untuk diubah suai dan dipinda sekiranya keadaan amat perlu dan mendesak. Itu pun selepas melalui beberapa proses musyawarah yang ketat dan perbincangan panjang lebar di antara ilmuwan untuk kemaslahatan ummah.

Fahaman kuat dan kental akan adanya Yang Maha Melihat � yang sentiasa memerhatikannya berserta dengan keimanan akan adanya hari pembalasan � cukup untuk menjadi faktor rangsangan atau motivasi untuk seseorang Islam hidup dengan pegangan moral tinggi.

Takut akan balasan yang bakal diterima pada Hari Pembalasan semestinya membuat seseorang pegawai kanan kewangan, misalnya, untuk tidak melakukan rasuah. Bayangkanlah sekiranya konsep dan kefahaman ini dapat disemai dan disebatikan di dalam jiwa setiap manusia. Maka, betapa besarnya perubahan yang dapat dihasilkan. Mungkin tiada lagi jenayah atau kejahatan.

Rasulullah SAW bersabda bermaksud: �Aku diperintah (oleh Allah) untuk memerangi orang sampai mereka mengaku bahawa tidak ada yang layak disembah selain Allah dan Muhammad adalah rasul Allah, dan melakukan sembahyang dengan sempurna dan memberi zakat, sehingga jika mereka melakukan hal itu, maka mereka menyelamatkan nyawa mereka dengan mentaati hukum Islam dan lalu amal mereka akan diperhitungkan oleh Allah.� (Hadis dariipada sahih Bukhari dan dikisahkan oleh Ibn 'Umar)

Persoalannya adalah bagaimana dan sejauh mana kefahaman sebegini dapat dipupuk dan ditanam di dalam jiwa setiap manusia? Mungkinkah cita-cita ini dapat dilaksanakan?

Sebahagian daripada ajaran asas moral dalam Islam merangkumi tata cara kehidupan seseorang individu Muslim dan seterusnya bagaimana dia harus bertindak dan bergaul dengan orang di sekelilingnya iaitu keluarga, kemudian dengan masyarakat amnya.

Firman Allah bermaksud: �Bukanlah suatu kebajikan itu kamu menghadapkan muka ke Timur dan Barat, tetapi kebajikan itu ialah berimannya seseorang kepada Allah, dan hari akhirat, segala malaikat, segala kitab, dan sekalian nabi; dan mendermakan harta yang dicintainya kepada kerabatnya, anak yatim, orang miskin, orang yang musafir, orang yang meminta-minta, orang yang memerdekakan hamba abdi; orang mendirikan sembahyang, serta mengeluarkan zakat, dan perbuatan orang yang menyempurnakan janjinya apabila mereka berjanji orang yang sabar dalam masa kesempitan, dan kesakitan, dan dalam peperangan. Mereka itulah orang yang benar; dan mereka itulah juga orang yang bertakwa.� (Surah al-Baqarah, ayat 177)

Islam menggariskan dengan jelas kod etika kehidupan kita dengan memberikan suatu sistem moral yang begitu terperinci. Semua ini untuk menjamin seseorang itu akan dapat mencapai potensi dirinya sepenuhnya.

Dengan itu juga, seharusnya tiada lagi wujudnya manusia yang ego, pemimpin yang bersifat diktator, ayah yang tidak bertanggungjawab dan anak yang derhaka kepada orang tuanya.

Segala unsur pendidikan dan kesedaran wujudnya Yang Maha Melihat dan keimanan adanya hari akhirat akan melahirkan manusia yang takutkan Tuhan. Mereka juga akan sentiasa cekal dan berpegang kepada kebenaran, bermotivasi untuk melakukan kebaikan, tegas menjauhi kemaksiatan dan kuat disiplin diri. Inilah yang dikatakan sebenar-benarnya model insani.

# PENULIS ialah pensyarah di Fakuli Kejuruteraan Universiti Sains Malaysia dan boleh pada wanitajim@jim. org.my

6 comments:

Rockerz said...

Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang BOLEH MENJADIKAN ANDA KAYA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Pendaftaran Percuma. Peluang kaya dengan cepat di sini.

Rockerz said...

Hai, Di antara banyak blog yang saya lawati hari ini, blog anda antara yang hebat. Saya akan bookmark blog anda!

Saya ada website peluang perniagaan di rumah. Peluang peluang perniagaan di rumah di sini.

Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

Anonymous said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! » »

Anonymous said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it Lowest mortgage rates virginia beach4229 Sony pda clie stylus Porsche telefunken radio saint petersburg dentist Anal passed out Drakkan warez download game pueblo dental makeover How to save ordering butalbital Pontiac aztek a2fc problems

Anonymous said...

this is incomplete..!
you go find another research!

mindataqwa said...

satu blog yang berinformasi. teruskan perjuangan anda~!
dari http://mindataqwa.blogspot.com