Friday, March 23, 2007

Jati diri Melayu Islam wajar dipertahan, diteladani

Jendela Hikmah: Jati diri Melayu Islam wajar dipertahan, diteladani
Oleh Maznah Daud

MANUSIA, tidak kira apa bangsa berasal daripada keturunan sama. Allah Yang Maha Pencipta menjadikan mereka pelbagai bangsa dan puak supaya saling berkenalan dan berkasih sayang.


Firman Allah bermaksud: “Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang lelaki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal“ Al-Hujurat:13.

Kepelbagaian bangsa, bahasa, budaya dan warna melambangkan kekuasaan Yang Maha Esa seperti dinyatakan dalam sepotong ayat yang bermaksud: “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah menciptakan langit dan bumi dan berlain-lainan bahasamu dan warna kulitmu. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi orang yang mengetahui.” Ar-Ruum:22

Setiap bangsa ada kelebihan tersendiri. Namun, kelebihan itu bukan untuk dibanggakan. Ia juga bukan ukuran ketinggian sesuatu bangsa ke atas bangsa yang lain. Kelebihan yang ada sepatutnya digabung jalin sehingga terbentuk kesatuan yang dinamakan ummah. Melayu satu bangsa yang kebanyakannya tinggal di semenanjung Tanah Melayu serta sebahagian dari Sumatera dan Borneo.

Berdasarkan Perlembagaan Persekutuan, ada tiga ciri utama bangsa Melayu; beragama Islam, bertutur dalam Bahasa Melayu dan mengamalkan adat istiadat Melayu.

Gabungan tiga unsur ini membentuk identiti yang unggul dan ampuh. Itulah jati diri Melayu asli, tulen dan murni. Jati diri yang mesti dipertahankan, dicontohi dan diteladani.

Perlembagaan meletakkan agama Islam sebagai teras pengenalan bangsa Melayu. Manusia sememangnya tidak dapat dipisahkan daripada agama. Agama mengangkat darjat manusia dan menjadikan kehidupan mereka lebih bermakna.

Manusia yang tidak beragama adalah manusia yang tidak mempunyai jati diri dan tidak bertamadun. Sejarah membuktikan bahawa Islam telah berjaya memacu manusia ke puncak tamadun paling tinggi. Di dalam Islam manusia menemui jati diri mereka yang hakiki. Islam mengajar mereka erti kemanusiaan dan menjamin hak asasi mereka. Kebebasan, persaudaraan, persamaan dan keadilan bukan saja dicanang dan dilagukan sebagai retorik, sebaliknya prinsip kemanusiaan yang murni itu diadun sebati di dalam diri setiap individu dari kalangan umatnya.

Sesungguhnya, dunia tidak pernah menyaksikan satu umat yang lebih tinggi nilai budi dan akhlaknya selain daripada umat Islam. Aspek kedua yang mesti dipertahankan ialah bahasa Melayu. Bahasa tidak dapat dipisahkan daripada bangsa. Pepatah Melayu mengatakan bahasa jiwa bangsa. Perhatikan firman Allah di dalam surah ar-Ruum ayat 22 yang bermaksud: “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah menciptakan langit dan bumi dan berlain-lainan bahasa mu dan warna kulit mu...”. Kita dapati Allah tidak memisahkan antara bahasa dengan bangsa. Bahasa mu berbeza dan warna kulit mu (bangsamu) berbeza.

Kekuatan sesuatu bahasa terletak pada keupayaannya menjadi wahana ilmu yang dilambangkan menerusi penulisan. Bahasa Melayu mempunyai Keunikan tersendiri. Sebahagian besar perkataannya diadaptasikan daripada Bahasa Arab, manakala tulisannya menggunakan huruf Arab. Tulisan jawi yang disesuaikan daripada tulisan al-Quran ini menyenangkan masyarakat membaca al-Quran dan mempelajari isi kitab. Pembacaan al-Quran dan kitab itulah yang memperkembangkan sahsiah, keyakinan diri, keimanan, memperteguhkan semangat, jati diri dan kecintaan terhadap agama, bangsa dan tanah air.

Yang ketiga adalah adat istiadat Melayu. Adat bermaksud peraturan yang sudah diamalkan turun temurun di dalam sesuatu masyarakat sehingga menjadi hukum dan peraturan yang mesti dipatuhi. Apabila kita berbicara tentang adat Melayu, kita tidak boleh lupa aspek pertama dan kedua di atas. Agama orang Melayu adalah Islam. Maka, adat Melayu semestinya berlandaskan ajaran Islam atau sekurang-kurang tidak bercanggah dengan prinsip Islam.

Adat serta kelakuan buruk dikaitkan dengan bangsa Melayu mesti ditolak. Ia sama sekali tidak menggambarkan sahsiah dan jati diri Melayu.

Sebagai contoh, adat bersendi syarak, syarak bersendi kitabullah. Maksudnya: ‘Pergaulan di dalam masyarakat hendaklah sesuai dengan adat dan syarak.’ (Peribahasa lain yang sama makna: Adat bersendi syarak, syarak bersendi adat.).

Adat memakai, syarak mengata. Maksudnya: Adat yang tidak sesuai dengan hukum Tuhan dan tidak selaras dengan keadaan masa tidaklah guna dipertahankan, kerana adat harus takluk kepada hukum syarak.

Adat penuh ke atas, syarak penuh ke bawah. Maksudnya: Adat itu sebutan yang besar, tetapi boleh dilonggarkan, sedangkan hukum Tuhan tidak boleh diubah-ubah dan orang mesti mematuhinya. Akhirnya, dalam hal mencari jati diri, orang tua-tua ada berpesan jangan bercermin di air keruh, ertinya jangan cuba meniru perkara yang buruk dan yang kurang baik.

Penulis adalah Pengerusi Pertubuhan Mawaddah dan boleh dihubungi di e-mel wanitajim0@yahoo.com

2 comments:

melayu nusantara said...

assalamu alaikum wr,wb

Salam Semenanjung Melayu


Saya setuju ....melayu harus di lestarikan dan harus dipertahankan..
tunjukkan jadi diri melayu yang sebenarnya.....

Mohon masukan dan bantuan......

Wassalam
MNCenter

yanmaneee said...

jordan shoes
yeezys
vans shoes
yeezy shoes
converse outlet store
nike epic react
curry shoes
golden goose
moncler coat
christian louboutin shoes