Saturday, November 17, 2007

Kejayaan dalam hidup bergantung pada niat betul, jelas tujuan

HADIS Nabi SAW yang masyhur dan diriwayatkan Umar al-Khattab bermaksud: "Sesungguhnya sesuatu amal itu (bermula) dengan niat. Sesungguhnya setiap orang akan mendapatkan apa diniatkan. Sesiapa yang berhijrah kerana mendapat keredaan Allah dan Rasul-Nya, maka dia akan mendapat Allah dan Rasul-Nya. Sesiapa yang berhijrah untuk mendapatkan dunia atau wanita yang ingin dikahwininya, maka dia akan mendapat apa diniatkan itu."

Firman Allah bermaksud: "Berdoalah kamu kepadaku, nescaya akan Ku perkenankan permintaan kamu."

Niat juga disebut sebagai qasad atau maksud tujuan. Dalam istilah perancangan disebut sebagai objektif atau matlamat.

Hadis itu menegaskan sesuatu amalan menjadi sah di sisi syarak ialah dengan sahnya niat. Sesuatu amalan diterima sebagai pengabdian kepada Allah juga dengan niat dan satu perspektif lain ialah sesuatu kerja itu akan berjaya mencapai kejayaan bergantung kepada niat.

Tiga perspektif penting dijelaskan dalam hadis itu ialah:

l Sah atau tidak amal ibadat bergantung kepada niat dan betul dengan cara disyariatkan.

l Sesuatu amal ibadat tidak akan mendapat ganjaran jika tidak ikhlas kepada Allah.

l Sesuatu amal, kerja dan usaha akan gagal jika tidak jelas maksud tujuannya.

Niat adalah amalan hati, minda, emosi dan anggota badan secara serentak. Anggota badan akan bergerak melakukan apa yang ia mahu atau menjauhi apa yang ia takut. Gerakan ini bermula dengan satu keputusan diputuskan oleh hati.

Keputusan itu berpunca daripada wujudnya kemahuan yang kuat dalam diri. Kemahuan yang kuat dicetuskan rasa seronok atau takut. Keseronokan dan ketakutan adalah emosi yang lahir daripada gambaran yang ada dalam minda. Gambaran dalam minda boleh diciptakan kita sendiri atau terkesan dengan gambaran yang wujud di luar kehidupan kita.

Objektif hidup jelas disebut juga impian yang jelas. Ia adalah gambaran masa depan yang kita inginkan berlaku dalam diri. Kita tidak akan berjaya membuat kek buah yang sedap jika kita tidak berniat untuk membuatnya.

Walaupun kita berazam hendak membuat kek buah yang sedap, kita tidak akan berjaya jika kita tidak mampu membayangkan rupanya, aromanya, rasanya, kelembutannya dan mendengar bagaimana orang memuji keenakannya.

Walaupun kita sudah dapat membayangkan matlamat, kita juga tidak akan berjaya jika kita tidak tahu apakah cara membuatnya, bagaimanakah adunannya dan langkahnya satu persatu. Jika kita berjaya membuat sebiji kek buah, melalui tunjuk ajar pakar dan kita merasai keenakan masakan itu sudah pasti kita mampu mengulanginya. Gambaran objektif yang jelas untuk membuat kek buah adalah contoh bagaimana minda kita berperanan.

Kejayaan hidup ialah kejayaan mencapai impian hidup digambarkan dengan sejelas-jelasnya dalam minda. Apa yang kita lihat wujud di dunia ini asalnya adalah impian orang yang mewujudkannya.

Mercu tanda negara seperti Putrajaya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan banyak lagi bermula daripada sebuah impian yang jelas, kemahuan membakar dan usaha tindakan tidak pernah mengaku kalah kepada cabaran kehidupan yang menghalang.

Bayangkanlah, impikanlah apa saja yang kita mahu, ia adalah percuma dan Allah akan kurniakan segala sangka baik kita kepada-Nya. Cuma awas, jika impian itu menjadi sesuatu yang menyakitkan, kita tidak akan berjaya mencapainya kerana kesakitan dalam minda adalah satu halangan.

Oleh Annuar Salleh ialah Perunding Kewangan Islam yang boleh dihubungi di e-mel wanitajim0@yahoo.com

No comments: